De eerste gezinnen vestigen zich rond 1816 aan de grenzen van Winkelomheide. Stilaan komen meer mensen uit de armste bevolkingsklasse naar de Hei. Velen zijn verstotelingen, afkomstig uit de arme economisch achtergebleven heidedorpen van de Midden- en Zuid-Limburgse Kempen. Vaak zonder toelating ontginnen ze kleine delen van de gemeenteheide. Rond 1900 telt men ongeveer 600 inwoners en is besloten tot de oprichting van een nieuwe parochie (1901).
Pastoor Claesen is de eerste pastoor van Winkelomheide.
Het plan van de ‘kerk te Winkelomheide onder Gheel’ uit 1905. Het gebouw is een ontwerp van Jules Taeymans. [Foto: Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed]
EH Claesen wordt in 1900 de eerste pastoor van Winkelomheide.
Hij bouwt de eerste kerk (1907-1908) en de pastorij (1908).
In 1909 tekent Pastoor Claesen een dorpsplan van Winkelomheide met alle wegen en huizen. Bij die huizen schrijft hij zelfs het huisnummer.
Voor de 19de eeuw zijn er geen huisnummers en daarom krijgen sommige huizen een naam. In Winkelomheide waren de volgende huisnamen bekend:
Naast de straten (allemaal zandwegen) tekende hij ook de paadjes die de mensen uit gewoonte gebruikten. Toen was nog niets territoriaal afgebakend zoals nu. Er waren veld- en bospaddekes bij de vleet. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele die gebruikt worden.
De eerste pastoor van het dorp kreeg een straatnaam naar zich vernoemd. De Pastoor Claesenstraat is een zijstraat van de Hollandsebaan.
De kaart van Winkelomheide uit 1909, getekend door Pastoor Claesen [Foto: ?]
Bronnen:
Boek: Geel van Gisteren tot Morgen, Lions club Geel Mol, 1977