Een spectaculair verhaal hoort thuis bij deze boerderij. Op het infobord las je al dat de grens tussen de gemeenten Geel en Meerhout de boerderij doorklieft. Door de erkenning van de Krankzinnigenwet uit 1850 – waar gezinsverpleging erkend wordt – worden alle facetten van de verpleging geregeld.
De professionalisering doet haar intrede en de gezinsverpleging steunt op 2 pijlers:
1) de pleeggezinnen die voor kost en inwoon zorgen op het grondgebied Geel en
2) een centraal ziekenhuis dat zorgt voor de organisatie en de medisch-psychiatrische behandeling van de patiënten.
De wet werd strikt opgevolgd. Omdat het opvangen van mensen met een psychische kwetsbaarheid uitsluitend voorbehouden was voor inwoners van Geel, verplaatste men de voordeur van deze hoeve, oorspronkelijk op Meerhouts grondgebied, iets meer naar de linkerkant, op Geels grondgebied.
Deze boerderij van de familie Geerinckx-Van Herck werd ooit de ‘Belmanshoeve’ of de ‘Djephoeve‘ genoemd. In 1893 was de hoeve eigendom van Jan Belmans die als bijnaam ‘den dieppe’ of ‘den djep’ had. De boerderij fungeerde in die jaren als modelboerderij. Stallingen en schuur vlak naast het woonhuis zorgden voor een gevellengte van 45 meter. Na 1960 werd de straat Djepstraat genoemd naar één van de voorvaderen van de familie Belmans.
Tot op vandaag is deze ingreep nog altijd zichtbaar in de gevel van de hoeve. [Foto: Dirk Slaets]
© 2024 | alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacy policy